
29 lip Jak suszyć grzyby w piekarniku? Wskazówki
Suszenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich naturalnego smaku, aromatu i wartości odżywczych na dłużej. Takie grzyby stanowią wyjątkowy dodatek do wielu dań, wzbogacając je swoim charakterystycznym, głębokim smakiem. W niniejszym artykule dowiemy się, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby uzyskać perfekcyjnie wysuszone, chrupiące i aromatyczne płatki.
Jakie grzyby nadają się do suszenia?
Do suszenia nadaje się wiele rodzajów grzybów. Koźlarze, borowiki czy podgrzybki po wysuszeniu nadal zachowują swoje walory smakowe, dzięki czemu są doskonałe jako dodatek do zup, sosów i potraw mięsnych. Z powodzeniem możemy też suszyć kurki, które mają delikatny smak i przyjemny aromat czy kanie, które mają koronkowe blaszki. Grzyby do suszenia mogą być większe i bardziej wyrośnięte. Mniejsze lepiej zamarynować. O tym, jak suszyć kanie w piekarniku i inne grzyby, przeczytacie w kolejnych akapitach.
Suszenie grzybów w piekarniku — jak się przygotować?
Gdy mamy już przygotowane świeże grzyby do suszenia, w pierwszej kolejności powinniśmy się upewnić, że nie mają robaków, pleśni czy zgniłych części. Następnie grzyby należy oczyścić — najlepiej do tego nadają się szczoteczki, zwilżona gąbka do naczyń albo zwykły ręcznik papierowy. Co prawda grzyby można też umyć pod bieżącą wodą. Trzeba jednak pamiętać, że grzyby szybko chłoną wilgoć, więc jeśli je wcześniej umyjemy, będą znacznie dłużej schnąć. Umyte grzyby kroimy na plastry, najlepiej o grubości 0,5 cm. Większe trzonki można przekroić na pół, a później jeszcze na cztery części. Ważne jest, aby grzyby miały podobną wielkość — dzięki temu wszystkie równomiernie się wysuszą.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Grzyby możemy suszyć na wiele sposobów. Kiedyś nawlekało się grzyby na sznurku i suszyło na słońcu. Dziś większość osób do suszenia wykorzystuje specjalną suszarkę do grzybów, warzyw i owoców albo piekarnik. Jak najlepiej suszyć grzyby w piekarniku? Najpierw musimy je rozłożyć na ruszcie piekarnika. Możemy też wykorzystać zwykłą blachę. Grzyby układajmy dość ciasno, ale tak, aby na siebie nie zachodziły. Pod ruszt warto podłożyć blachę do pieczenia, ponieważ podczas suszenia grzyby mogą spadać z rusztu. Podczas suszenia warto co jakiś czas przemieszać grzyby i odwrócić je na drugą stronę.
Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem?
Grzyby możemy wysuszyć zarówno w zwykłym piekarniku elektrycznym, jak i w piekarniku z termoobiegiem. Jeśli wybierzemy opcję termoobiegu, mamy gwarancję, że grzyby będą suszyć się równomiernie. Termoobieg to metoda grzania, w której gorące powietrze jest rozprowadzane po całej komorze pieczenia za pomocą wentylatora. Dzięki temu, że ciepło dociera do każdego zakamarka komory, potrawy są równomiernie opiekane z każdej strony. Poza tym termoobieg pozwala na pieczenie potraw na kilku poziomach w tym samym czasie. Jeśli zatem mamy termoobieg w piekarniku, możemy włożyć do nich jednocześnie trzy blachy z grzybami.
A jak suszyć grzyby w piekarniku bez termoobiegu? Postępujemy dokładnie tak samo, jak przy włączonym termoobiegu. Wystarczy jedynie podnieść delikatnie temperaturę.
Jak suszyć grzyby w piekarniku gazowym?
Suszenie grzybów w piekarniku gazowym jest trudniejsze niż w modelu elektrycznym, ponieważ należy stale kontrolować temperaturę, aby nie przekroczyła 50°C.
Na jakim programie suszyć grzyby w piekarniku?
Współczesne piekarniki wyposażone są w funkcję pizza, która pozwala na przygotowanie domowej pizzy czy opcję wyrastania ciasta drożdżowego. Niestety w żadnym piekarniku (jeszcze) nie jest dostępna funkcja suszenia grzybów. Być może producenci piekarników wyjdą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wyposażą swoje urządzenia właśnie w taką funkcję. Opcja suszenia w piekarniku przydałaby się nie tylko do grzybów, ale również do suszenia warzyw czy owoców.
Z racji tego, że piekarniki nie oferują funkcji suszenia, najlepiej do suszenia grzybów nadaje się termoobieg. Dzięki wentylatorowi powietrze jest cały czas w ruchu, co sprzyja procesowi suszenia.
Jak suszyć grzyby w piekarniku — temperatura
Zastanawiacie się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Minimalna temperatura suszenia grzybów w piekarniku wynosi 40°C, a maksymalna 80°C. Jeśli ustawimy zbyt wysoką temperaturę, możemy spalić grzyby. Z kolei, jeśli temperatura będzie zbyt niska, to grzyby mogą być niedosuszone, przez co szybko spleśnieją lub staną się pożywką dla moli kuchennych. Optymalna będzie temperatura 40-50°C.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?
Ile suszyć grzyby w piekarniku? To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy. Tak naprawdę czas suszenia grzybów jest bardzo różny — może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin, w zależności od wielkości grzybów i ustawionej temperatury. O tym, ile czasu suszyć grzyby w piekarniku zadecyduje też zawarta w nich woda. Zasada jest prosta: im bardziej mokre i mięsiste grzyby, tym dłuższy czas suszenia. Dobrze to widać na przykładzie maślaków, które zawierają znacznie więcej wody niż borowiki czy koźlarze. Prawidłowo wysuszony grzyb nie jest mokry i ciągnący. Jest kruchy i łamie się w palcach, ale nie kruszy na popiół.

Jak przechowywać suszone grzyby?
Aby suszone grzyby zachowały swoje walory smakowe, należy zapewnić im odpowiednie warunki. Najlepiej przechowywać je w szczelnym, metalowym pojemniku lub w szklanym słoiku z nakrętką. Pojemnik umieścić w chłodnym i zaciemnionym miejscu, najlepiej w spiżarni lub szafce kuchennej. Ważne jest, aby nie wystawiać pojemnika z suszonymi grzybami na bezpośrednie światło słoneczne, ponieważ może to wpłynąć na ich jakość. Bardzo złym pomysłem jest przechowywanie grzybów w woreczkach materiałowych, gdyż są one łatwo dostępne dla moli i innych insektów, które uwielbią susz.
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Podsumowanie w pigułce
- Oczyszczone grzyby kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- W piekarniku uruchamiamy funkcję termoobiegu i ustawiamy temperaturę 40°C.
- Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Co jakiś czas mieszamy grzyby, przewracając je na drugą stronę.
No Comments