17 sty Jakie pojemniki do mikrofali?
Błyskawiczne podgrzewanie obiadu, rozmrażanie owoców do owsianki czy zapiekanie potraw – to wszystko i wiele więcej potrafią współczesne kuchenki mikrofalowe. Nic więc dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie bez nich kuchni. Niestety, nawet osoby, które regularnie korzystają z usług mikrofalówek, nie zdają sobie sprawy, że nie wszystkie naczynia można w nich bezpiecznie stosować. A zatem jakie pojemniki do mikrofali sprawdzą się najlepiej? Jakich naczyń nie wolno wkładać do mikrofalówki? Sprawdzamy!
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Wszystkie dostępne w sprzedaży mikrofalówki działają w ten sam sposób. Do podgrzewania lub rozmrażania potraw wykorzystują fale elektromagnetyczne o długości 12 cm. Fale wytwarzane są w obrębie magnetronu, a następnie kierowanie do komory mikrofalówki. Promieniowanie przechodząc przez jakąś substancję, wywołuje drgania rotacyjne w jej cząsteczkach. Te z kolei powodują tarcie, co prowadzi do podgrzewania żywności. Mikrofale podgrzewają wszystkie potrawy, które mają w sobie wilgoć.
Jakie pojemniki do mikrofali?
Okazuje się, że lista naczyń i pojemników, które możemy bezpiecznie stosować w mikrofali, jest dość długa. Zanim jednak włożymy jakiekolwiek naczynie do kuchenki, sprawdźmy, czy jest ono dedykowane do użytku w takim urządzeniu. Producenci zazwyczaj umieszczają specjalne oznaczenia na naczyniach plastikowych, które określają, czy można ich używać w mikrofalówce. Taki symbol ma przeważnie postać prostokąta z trzema falami. Często jednak na naczyniach brakuje jednoznacznej informacji o tym, czy nadają się one do użytku w mikrofalówce. Warto zatem wiedzieć, jakie materiały można bezpiecznie stosować w kuchenkach.
- Naczynia i pojemniki szklane – szkło doskonale przewodzi fale elektromagnetyczne, dlatego może być bezpiecznie stosowane w mikrofalówkach, pod warunkiem, że nie ma żadnych metalowych zdobień. Nie zaleca się natomiast stosowania w mikrofalówkach szkła kolorowego ani delikatnego, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury może popękać.
- Ceramiczne naczynia – dobrze przewodzą promieniowanie i wolno się nagrzewają, dlatego z powodzeniem można ich używać w kuchenkach mikrofalowych. Jednak podobnie, jak w przypadku szkła, ceramika nie może mieć żadnych zdobień i wzorów, które w swoim składzie mają metal.
- Drewniane pojemniki do mikrofali – nie wszyscy wiedzą, że drewno można stosować w mikrofalówkach. Należy jednak pamiętać, że drewno łatwo absorbuje wodę i wilgoć. Częste podgrzewanie, szczególnie płynnych potraw, może doprowadzić do uszkodzeń drewnianych naczyń.
- Pojemniki papierowe – pojemniki wykonane ze zwykłego papieru, niezdobionego i niewoskowanego, można wykorzystywać w mikrofalówkach. Nie dziwi zatem fakt, że wiele dań na wynos pakowanych jest właśnie w papierowe pudełka lub serwowanych na papierowych tackach.
- Dedykowane naczynia i pojemniki do mikrofali – w sprzedaży dostępne są specjalne pojemniki do przygotowywania potraw w kuchenkach mikrofalowych, np. naczynie do gotowania na parze, pojemnik do ryżu i makronu, a także specjalny pojemnik do gotowania jajek w mikrofalówce.
Naczynia/pojemniki do mikrofali
Czy plastikowe pojemniki można wkładać do mikrofali?
Wiele osób zastanawia się, czy w mikrofali można stosować plastikowe pojemniki. Otóż można! Jest jednak jeden warunek – pojemniki muszą być wykonane z plastiku odpornego na działanie wysokiej temperatury. O tym, czy dany plastikowy pojemnik nadaje się do użytku w mikrofali, powinien poinformować producent. Takie pojemniki zazwyczaj mają na dnie symbol, który potwierdza, że mogą być bezpiecznie stosowane w mikrofalówkach. Mimo tego warto zachować ostrożność i plastikowe pojemniki wykorzystywać tylko do podgrzewania lub rozmrażania żywności, a nie do gotowania czy grillowania. Istnieje bowiem ryzyko, że plastik stopi się pod wpływem bardzo wysokiej temperatury.
Jakich naczyń nie można wkładać do mikrofalówki?
Istnieje również długa lista naczyń i pojemników, które nie powinny być wykorzystywane w kuchenkach mikrofalowych. Oto one:
- Plastikowe pojemniki – tak jak wspomnieliśmy wcześniej, jeśli na plastikowym pojemniku nie ma stosownych oznaczeń, nie można go użytkować w mikrofalówce. Pod wpływem wysokiej temperatury plastik zacznie się topić – nie tylko pobrudzi wnętrze kuchenki, ale również przedostanie się do naszego jedzenia.
- Metalowe naczynia – metal nie przewodzi fal, tylko je odbija. Jeśli włożymy do kuchenki metalowe naczynie, zmienne pole elektromagnetyczne wytworzy w nim prądy wirowe, które zwiększą jego temperaturę. W rezultacie, od powierzchni naczynia nagrzeje się powietrze w komorze kuchenki, co zwiększy jego ciśnienie. Może to doprowadzić do iskrzenia, a nawet spowodować wybuch. Na ogół jednak metalowe płaskie, jednolite naczynia bez zaostrzonych krawędzi nie powodują takich efektów. Można je zatem stosować w mikrofalówkach, ale należy przy tym zachować szczególną ostrożność.
- Folia aluminiowa – umieszczenie folii aluminiowej w mikrofalówce może spowodować iskrzenie i doprowadzić do jej zapalenia. Co więcej, potrawy owinięte w folię nie są nagrzewane bezpośrednio przed mikrofale.
- Pojemniki styropianowe – to właśnie w takie pojemniki najczęściej pakowane jest jedzenie na wynos. Mają one utrzymać ciepłotę potrawy, ale nie mogą być użytkowane w kuchenkach mikrofalowych. Wysoka temperatura sprawi, że styropian zacznie się topić, uwalniając przy tym szkodliwe dla zdrowia substancje.
- Pozłacane naczynia – tak jak wspomnieliśmy wcześniej, mikrofale nie działają na metale. Wytwarzają w nich prądy wirowe i mocno je nagrzewają, co w rezultacie powoduje iskrzenia. Z tego względu do mikrofalówki nie wolno wkładać pozłacanych ani posrebrzanych naczyń.
- Zamknięte pojemniki i naczynia – pod żadnym pozorem nie powinniśmy umieszczać w mikrofalówce zamkniętych pojemników, naczyń, słoików czy butelek. Podczas nagrzewania, zwiększy się w nich ciśnienie, co doprowadzić do wybuchu. Naczynie się rozerwie, a jego cała zawartość ubrudzi wnętrze urządzenia.
Niezdecydowana
Posted at 14:07h, 25 styczniaA ja w instrukcji swojej mikrofalówki znalazłam informację, żeby płyny (wodę, mleko) podgrzewać z włożoną łyżką. A ona jest przecież metalowa! To skoro nie można metalu, to jak mam włożyć łyżkę do mikrofali?
admin
Posted at 19:31h, 27 styczniaChodzi o to, że w mikrofalówce można bardzo łatwo przegrzać płyn – wodę, mleko czy nawet zupę. Jeśli ciecz osiągnie wyższą temperaturę niż temperatura wrzenia, po kontakcie z jakimś innym ciałem może dojść do wybuchu – czasami wystarczy włożyć torebkę herbaty do wody albo zamieszać łyżką, by ciecz eksplodowała. Jak łatwo się domyślić, jest to niebezpieczne, ponieważ grozi poparzeniem. Producenci mikrofalówek zalecają zatem, aby do kubka z wodą włożyć łyżeczkę albo torebkę z herbatą, które staną się miejscem do gromadzenia pęcherzyków i zapobiegną eksplozji. Owszem, metalu nie powinno się wkładać do mikrofali. Jednak łyżeczka ma dość mały przekrój, a do tego nie ma zaostrzonych krawędzi, więc włożenie jej do mikrofali nie powinno powodować iskrzenia.
Niezdecydowana
Posted at 10:38h, 01 lutegoOk dzięki za odpowiedź.