Pad Thai, czyli tajski smażony makaron z krewetkami
690
post-template-default,single,single-post,postid-690,single-format-standard,bridge-core-3.3.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
Pad Thai

Pad Thai, czyli tajski smażony makaron

Pad Thai jest jedną z najpopularniejszych tajskich potraw, która znalazła uznanie wśród konsumentów na całym świecie. Jest pełna smaku i aromatu, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się przyrządzić to tajskie danie we własnej kuchni.

Pad Thai – co to jest?

Większość osób uważa, że Pad Thai to typowo tajska potrawa. Tymczasem ten aromatyczny makaron pochodzi z Chin, o czym świadczy choćby pełna nazwa potrawy „kway teow pad Thai” (kway teow to po chińsku świeży makaron ryżowy). Mieszkańcy współczesnej Tajlandii pochodzą bowiem od Tajów, którzy przybyli z południowo-wschodnich Chin między X a XII wiekiem. Jedna z teorii głosi, że danie zostało wymyślone w czasie wojny, gdyż było tanie i łatwe w przygotowaniu. Miało ograniczyć spożywanie ryżu i stać się remedium na głód w Tajlandii, który spowodowany był zanieczyszczeniem plantacji ryżowych.

Obecnie Pad Thai jest jednym z najpopularniejszych dań serwowanych na straganach. Zawiera w sobie całą esencję tajskiej kuchni, w której ważne są zróżnicowane smaki oraz różne tekstury składników. W dosłownym tłumaczeniu Pad Thai oznacza „smażony po tajsku”.

Pad Thai danie tajskie

Pad Thai – składniki

Pad Thai to potrawa, która występuje w wielu wersjach. Dobór składników jest w zasadzie dowolny i zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. W tym daniu nie może jednak zabraknąć makaronu ryżowego, który pochodzi z Chin. Do podstawowych składników należą również tamaryndowiec, orzeszki ziemne, chili, jajko, różne warzywa, kiełki, a także czosnek i sos rybny. Tajowie dodają do potrawy również kiełki fasoli, marynowaną rzodkiew lub rzepę, a także kwiaty bananowca, paprykę i kolendrę.

Oryginalna potrawa zawiera krewetki lub wieprzowinę. Jednak zarówno w Tajlandii, jak i w innych państwach na świecie, przyrządza się Pad Thai z kurczakiem oraz Pad Thai z tofu, które dedykowane jest dla wegetarian. Dzięki możliwości dobierania różnych składników, tę potrawę można bez problemu dostosować do różnych ograniczeń dietetycznych.

Jak przygotować Pad Thai?

O ile dobór składników jest dowolny, tak już danie to wymaga odpowiedniego smażenia (stir-fry). Danie przygotowuje się bowiem w woku. Przygotowywanie potrawy należy rozpocząć od podsmażenia czosnku i krewetek. W następnej kolejności dodaje się warzywa, tofu lub kurczaka oraz jajka. Makaron ryżowy należy wcześniej ugotować, a następnie dodać do pozostałych składników i jeszcze podsmażyć. Całość przyprawia się sokiem z limonki i sosem, który przygotowuje się z ketchupu, cukru, wody i ciemnego sosu sojowego.

Całość podaje się na talerzu, a następnie posypuje świeżo siekaną kolendrą orzeszkami ziemnymi i pokrojonym szczypiorkiem.

 

Pad Thai z kurczakiem i tofu

Podsumowanie

Pad Thai to sycące danie, które doskonale nadaje się do serwowania zarówno latem, jak i zimą, na obiad lub na kolację. O popularności tej potrawy świadczy choćby fakt, że w 2011 roku serwis CNN wpisał ją na listę 50 najbardziej lubianych dań na świecie. Faktycznie popularność potrawy w ostatnich latach bardzo wzrosła, dzięki czemu to rozpieszczające zmysły danie możemy bez problemu zjeść w największych miastach na całym świecie.

[social_share show_share_icon="yes"]
No Comments

Post A Comment