14 lut Półwysep kuchenny – wymiary, sposób zagospodarowania i aranżacje
Półwysep kuchenny to popularne rozwiązanie w dzisiejszych kuchniach. Jest to rozwiązanie, które łączy w sobie funkcjonalność stołu, blatu kuchennego oraz szafek i szuflad. Co więcej, półwysep może mieć różne kształty i rozmiary, dzięki czemu zmieści się w każdym wnętrzu. Bez problemu można go dopasować w zależności od potrzeb i preferencji użytkownika.
Półwysep kuchenny – co to jest?
Dawniej mianem półwyspu kuchennego określało się blat, który z jednej, krótszej strony mocowany był do ściany, natomiast z drugiej podtrzymywały go nogi. Nosił on też nazwę barku kuchennego. Jednak z czasem pod blatem zaczęto montować dodatkowe półki i szuflady, aby wykorzystać każdą wolną przestrzeń w kuchni. W taki właśnie sposób barek przekształcił się w półwysep kuchenny.
Dziś pełni on kilka funkcji. Z jednej strony jest miejscem do przechowywania produktów spożywczych, zastawy stołowej czy innego kuchennego wyposażenia. Z kolej od strony salonu półwysep często wyposażony jest w półki na książki lub na wino albo wykończony dekoracyjnie, np. pokryty cegłą, lamelami drewnianymi czy ozdobnym kamieniem. W niektórych kuchniach przy półwyspie stawia się wysokie krzesła, czyli hokery, dzięki czemu zastępuje on stół. To dobre rozwiązanie szczególnie dla małych wnętrz.
Półwysep kuchenny – wymiary
Jak zagospodarować półwysep w kuchni?
Nowoczesna kuchnia z półwyspem jest nie tylko elegancka, ale również funkcjonalna i zorganizowana. Okazuje się, że półwysep można zagospodarować na wiele sposobów w zależności od naszych potrzeb i preferencji. Pamiętajmy jednak o tym, aby mebel był jak najbardziej funkcjonalny. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie półwyspu kuchennego:
- Dodatkowy blat do pracy – zawsze przyda się w kuchni. Na jego powierzchni można przygotowywać posiłki, kroić warzywa na sałatkę czy wyrabiać ciasto. Dzięki temu wykonywanie czynności kuchennych staje się wygodniejsze.
- Przestrzeń do spożywania posiłków – półwysep kuchenny może z powodzeniem zastąpić stół do spożywania posiłków. W tym celu warto dokupić kilka krzeseł lub stołków, które można ustawić przy półwyspie. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają niewielką kuchnię, w której zwykły stół po prostu by się nie zmieścił.
- Szafki i szuflady – jeśli chcemy stworzyć dodatkowe miejsce do przechowywania przyborów kuchennych, garnków, talerzy i innych akcesoriów, możemy zamontować szafki i szuflady na półwyspie kuchennym. Dzięki temu wszystko będziemy mieć na wyciągnięcie ręki, co znacznie ułatwi nam pracę w kuchni.
- Bar – jeśli kuchnia jest połączona z salonem, półwysep możemy zagospodarować jako barek na wina lub inne trunki.
- Dodatkowa półka – jeśli półwysep kuchenny jest wyposażony jedynie w blat, można zamontować nad nim dodatkową półkę na różnego rodzaju przyprawy, zioła i oliwy. Takie rozwiązanie jest nie tylko praktyczne, lecz także ma duże walory estetyczne.
Półwysep w kuchni – aranżacje
Najczęściej spotykane rozwiązanie to półwysep w kuchni z salonem. Jest to powszechna praktyka, która pozwala w płynny sposób oddzielić kuchnię od salonu lub jadalni. Istnieje jednak wiele innych sposobów na zaaranżowanie półwyspu w kuchni.
Półwysep kuchenny ze stołem
To rozwiązanie zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą w jednym miejscu połączyć strefę roboczą z miejscem do spożywania posiłków. Wystarczy ustawić przy blacie kilka wysokich stołków lub krzeseł, aby móc wygodnie spożywać posiłki.
Dwupoziomowy półwysep w kuchni
To bardzo ciekawe rozwiązanie, które daje wiele możliwości aranżacyjnych. Jak sama nazwa wskazuje, taki półwysep zbudowany jest z dwóch blatów – niższego blatu roboczego i wyższego blatu barowego. Dodatkowo taki półwysep dobrze odgrodzi kuchnię od salonu.
Półwysep kuchenny z barkiem
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, półwysep kuchenny świetnie sprawdzi się jako barek. Jeśli jest osadzony wyżej, należy dobrać do niego stołki barowe, które podkreślą stylistykę wnętrza.
Przedłużenie zabudowy meblowej
Częstym rozwiązaniem jest stosowanie półwyspu jako przedłużenia szafek kuchennych. W ten sposób zyskujemy dodatkowe miejsce robocze oraz przestrzeń do przechowywania. Warto zatem kupić meble kuchenne z półwyspem – na rynku znajdziemy duży wybór.
Półwysep jako lada
Tego typu półwysep kuchenny nawiązuje do blatu. To dobra alternatywa dla stołu. Prezentuje się elegancko w kuchni, a przy tym nie zabiera dużo miejsca.
Mała kuchnia z półwyspem
Okazuje się, że półwysep to świetne rozwiązanie dla nieco mniejszych kuchni. Nie potrzebuje aż tak wiele miejsca, co klasyczna wyspa, a przy tym pełni wiele funkcji – służy jako blat roboczy, miejsce do spożywania posiłków i przechowywania kuchennego wyposażenia.
Jak zrobić półwysep kuchenny?
Półwysep w kuchni możemy wykonać z różnych materiałów, np. z cegły, płyty gipsowo-kartonowej, bloczków betonowych czy też ze szklanych pustaków. Należy jednak zaznaczyć, że półwysep murowany wykonuje się na etapie budowy kuchni. Jeżeli wcześniej nie mieliśmy go w planach, a postanowiliśmy umieścić go w kuchni, do jego budowy najlepiej wykorzystać płyty gipsowo-kartonowe. Wówczas montuje się je na specjalnym metalowym stelażu. We wnętrzu można zrobić szafki i półki, natomiast całość wykończyć ozdobnymi płytkami, cegłą lub kamieniem. Alternatywnym rozwiązaniem jest konstrukcja ze szklanych pustaków albo z betonowych bloczków – taką konstrukcję wznosi się dość łatwo i w miarę szybko. Półwysep należy wykończyć według własnych preferencji, ale tak, aby stylistyką pasował zarówno wystroju kuchni, jak i salonu.
No Comments